Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών

ΚΕ.Θ.Ι.Σ.

Ιστορικό

Το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕ.Θ.Ι.Σ.) είναι μια Μ.Κ.Ο. που ιδρύθηκε στις Σέρρες το 2005 και αριθμεί πάνω από 120  μέλη.

Εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και ένας περίγυρος από μέλη – εθελοντές, ειδικούς σε θέματα υγείας,  υποστηρίζουν την προσπάθεια αυτή  εθελοντικά, με στόχο τη σωματική βελτίωση και ψυχική ανάταση των ΑΜΕΑ  που από όλη τη Βόρεια Ελλάδα φτάνουν στο Κέντρο μας.

“Το άλογο θεραπεύει” όπως φαίνεται να ήξερε ο Ξενοφώντας, πριν 2.500 χρόνια.

Οι δραστηριότητες όμως της θεραπευτικής ιππασίας στις Σέρρες, άρχισαν πριν ακόμη από τη σύσταση του ΚΕ.Θ.Ι.Σ., το 2002, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών, όταν εξειδικεύτηκε στη Σουηδία η Μαρία Λίγκα (πρόεδρος και εμπνευστής του Κέντρου) φυσιοθεραπεύτρια εξειδικευμένη στον αυτισμό και στην εγκεφαλική παράλυση, υπάλληλος Υπ. Παιδείας και συγκεκριμένα φυσιοθεραπεύτρια του   Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.Σερρών (σχολείο- εργαστήριο για Α.Μ.Ε.Α. μέχρι 23 χρονών).

Με τη σύσταση του Συλλόγου μας – ΚΕ.Θ.Ι.Σ., το 2005, σε συνεργασία με τον Δήμο Στρυμόνα (όμορος Δήμος με τον Δήμο Σερρών), επί Δημαρχίας του Δημάρχου (φυσιοθεραπευτή στο επάγγελμα), κου Βασίλη Κετσετζή, μας παραχωρήθηκαν 12 στρέμματα γης για την ανάπτυξη του Κέντρου μας.

Με χορηγίες εντοπίων, ατόμων και επιχειρήσεων έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής (ειδικός στίβος, στάβλος για τρία άλογα, μια αποθήκη εξοπλισμού των αλόγων και ζωοτροφών, ένα μικρό σπιτάκι για την διαμονή των συνοδών των παιδιών ενώ διαρκεί η συνεδρία , και ένας χώρος που φιλοξενεί διάφορα κατοικίδια, με τα οποία μαθαίνουν να ασχολούνται τα παιδιά.

Εκπονήθηκε στις εγκαταστάσεις μας ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Βόλου, με θέμα την επαγγελματική εκπαίδευση ενός ατόμου με αυτισμό στο ρόλο του σταβλίτη,  με άριστα αποτελέσματα και παρουσίαση αυτής της προσπάθειας στο παγκόσμιο συνέδριο ιπποθεραπείας στο Munster της Γερμανίας τον Αύγουστο του 2009.

Στους παγκόσμιους αγώνες των Special Olympics, 3 Σερραίοι αθλητές ιππασίας με αναπηρία, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, κέρδισαν 4 χάλκινα μετάλλια!!!!!! Στους αντίστοιχους αγώνες που θα γίνουν στην Ελλάδα το 2011, θα συμμετέχουν και πάλι αθλητές που θα κάνουν προετοιμασία στο ΚΕ.Θ.Ι.Σερρών.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί στο ΚΕ.Θ.Ι.Σ. πολλά σεμινάρια ιπποθεραπείας που αφορούν φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.

Ο Δήμος Στρυμόνα και οι άνθρωποί του, αντιλαμβανόμενοι ότι το Κέντρο μας θα είναι ένας θεραπευτικός πόλος έλξης για την ευρύτερη περιοχή, κατασκεύασε κλειστό στίβο για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της περιοχής που είναι εμπόδιο για την διεξαγωγή των συνεδριών, που άλλως θα χάνονταν.

Τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε σχεδόν καθημερινά από διάφορα μέρη της Ελλάδας(κυρίως της Βορείου Ελλάδας) από άτομα με ειδικές ανάγκες ή και ομάδες ατόμων που επιθυμούν να μας επισκεφθούν αποτελούν μέρος της επιχειρηματολογίας μας για την αναγκαιότητα της εύρυθμης  λειτουργίας του κέντρου.

Παρέχουμε θεραπεία σε παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυτισμό, νοητική υστέρηση κλπ. Μας επισκέπτονται από Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Κατερίνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη και Καστοριά!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Οι γονείς κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους!! Εμπιστεύονται εμάς τους ειδικούς και η ευθύνη μας είναι μεγάλη……….

Η θεραπευτική ομάδα προσφέρει εθελοντική εργασία και αποτελείται από μια εξειδικευμένη ιπποθεραπεύτρια, μια φυσιοθεραπεύτρια ειδικευόμενη στην ιπποθεραπεία, μια γυμνάστρια ειδικευμένη στον αυτισμό, έναν γυμναστή με εμπειρία στα ΑΜΕΑ και μια ψυχολόγο – προπονήτρια –εκπαιδεύτρια.

Ο  μοναδικός επί μισθώ είναι ο σταβλίτης που έχει και τη γενική φροντίδα του ΚΕ.Θ.Ι.Σ.
Το Κέντρο μας λειτουργεί ανταποδοτικά και μπορούν να εκπαιδευτούν στην ιππασία και άτομα χωρίς κάποιο πρόβλημα, πράγμα που αποσκοπεί και στην ενσωμάτωση των Α.Μ.Ε.Α. Προάγονται προγράμματα σεβασμού προς το περιβάλλον, η φιλοζωία, και γενικά πολιτισμού και επιμόρφωσης.

Το βάδισμα του αλόγου μοιάζει πολύ με αυτό του ανθρώπου και έτσι μεταφέρονται νευρομυϊκά στον αναβάτη με αναπηρία, φυσιολογικά πρότυπα βάδισης. Τα πόδια του αλόγου είναι η προέκταση του δικού του σώματος.

Τα οφέλη είναι σωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά. Εμείς με τα προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας, πλησιάσαμε τη φύση, ήρθαμε κοντά στο άλογο γιατί με την ιππασία εναρμονίζονται σώμα, ψυχή και μυαλό…